Bijt- en krabwonden

 • Omschrijving
 • Wondzorg
 • Adviezen voor de patiënt en preventie
 • Producten

morsures01

Bijt- en krabwonden zijn acute wonden die variëren in diepte en ernst. Vaak veroorzaakt door een dier (huisdier of een wild dier) of soms ook door een andere persoon. Dit type verwonding komt regelmatig voor bij jonge mensen onder de 20 jaar, voornamelijk bij kinderen onder de 10 jaar

De incidentie van kattenbeten is vooral hoog bij volwassen vrouwen. Beten in het hoofd en nek komen het meest voor bij baby’s en jongere kinderen en zijn verantwoordelijk voor ongeveer een derde van de gemelde gevallen in deze leeftijdsgroep.

Een onderzoek in Zwitserland heeft het jaarlijkse aantal incidenties voor bijt-en krabwonden van dieren geschat op 325 per 100.000 van de populatie. Een lagere aantal is gevonden bij een soortgelijk onderzoek uitgevoerd in Italië.

Het merendeel van de beten in beide onderzoeken kwamen van honden (79%), katten telden 20%. De toename van de huisdierpopulatie in steden zal er mogelijk toe leiden dat het aantal gevallen zal blijven stijgen, met de bijbehorende medische en gezondheidskosten van dien.

 

 

 

 

Voor oppervlakkige bijt- en krabwonden

Veroorzaakt door een bekend huisdier dat is ingeënt en in goede gezondheid is:

-          Spoel de wond uit met zeep en water zonder te schrobben. Breng daarna een antiseptische zeep of creme aan.

-         Indien nodig: Een plakstrip voor bij oppervlakkige wonden.

De genezing zal snel gaat (5 tot 15 dagen afhankelijk van de huiddikte). Het resultaat zal esthetisch, functioneel en bevredigend zijn, met minimale littekens. Let op infectieverschijnselen rond de wond, zoals toenemende roodheid of pijn, zwelling, toename in exsudaat of koorts.

Diepe wonden

Waar er verlies van huidweefsel is en ongelijke wondranden niet bij elkaar gebracht kunnen worden middels een plakstrip, zal er gecontroleerde genezing plaats moeten vinden middels het gebruik van het correcte wondverbandmateriaal om er voor te zorgen dat de genezing zo snel en goed mogelijk gaat.


These advices or recommendations do not replace expert opinion based on a full diagnosis.

 

Zelfs een kleine bijt- of krabwond van een dier kan zorgen voor een risico op infectie, voornamelijk bij kattten, door de  bacteriën die in hun tandvlees en klauwen zit.

Als de wond diep is en/of bloeden kan niet gestopt worden, dan is medische aandacht snel nodig.

Patiënten moeten er voor zorgen dat ze gevaccineerd zijn tegen tetanus en, als het onbekend is of het dier rabies draagt, zal medisch advies gevraagd moeten worden.

Beten moeten met name serieus genomen worden, omdat dit prikwonden zijn die bacteriën diep in de huid afgeven, hierom is medische interventie belangrijk.

Kenmerken van infecite zijn: inflammatie, zwelling en pijn.

Om het risico op bijt-en krabwonden te voorkomen moet patiënten bewust zijn dat, alle dieren, zelfs de goed getrainde, onvoorspelbaar kunnen zijn. Als je met dieren te maken hebt is het altijd het beste om voorzichtig te zijn, vooral als het dier gestresst, bang of verwond is. Kleine kinderen moet geleerd worden hoe je dieren moet benaderen zonder plotse of abrupte bewegingen en mogen nooit alleen gelaten worden met een dier.

 

 


These advices or recommendations do not replace expert opinion based on a full diagnosis.
picto_purify picto_purify picto_close
 • UrgoTul SSD
 • UrgoCell Silver
 • Urgosorb Silver

 

 • UrgoClean
 • UrgoTul
 • UrgoTul Lite
 • UrgoTul Lite Border
 • UrgoTul Foam
 • UrgoTul FoamBorder

These advices or recommendations do not replace expert opinion based on a full diagnosis.
Last update : September 26, 2019